vesireppu

ROTARY -yhteisö tukee SYKEn ja EUn Ihan Pihalla hanketta


Kestävän vedenkäytön EDUWATER-kouluhankkeessa ollaan nyt päivittämässä Rotarien tukemana Suomen ympäristökeskuksen kehittämää Vesireppua, jonka avulla koululaiset voivat tutkia omia paikallisvesistöjään.

Lähivesistön tutkiminen helposti ja monipuolisesti

Vesireppu sisältää välineet ja ohjeet, joiden avulla lähivesistön tutkiminen on helppoa ja hauskaa. Mitä näkösyvyys kertoo vesistön tilasta? Löytyykö vedestä sinilevää ja olisiko siellä turvallista uida? Entä miltä näyttää veden happitilanne?

Vesirepun tarkoituksena on kiinnostaa lapsia ympäristön tilasta ja oman lähivesistön tilasta. Itämeren kuormitus on edelleen aivan liian suuri ja meren tila on edelleen kriittisessä tilassa. Vesireppu-hankkeen pilottivaiheessa v 2017-18 luotiin pääsääntöisesti Kouluhallituksen ja SYKEN sekä mm. Valonian avulla koulujen ja kerhojen käyttöön yksinkertainen ja turvallinen työkalu, VESIREPPU, jolla voidaan esim. ryhmä/luokkakohtaisilla luontopäiväretkillä seurata luonnon tilaa.

Vesirepun avulla voidaan tutkia seuraavia asioita:

  • lämpötilaa (vesilämpömittari)
  • näkösyvyyttä (Secchi-levy)
  • sinilevätilannetta
  • sameutta (World Water Monitoring Challenge -purkki, tarra ja sameusasteikko)
  • happipitoisuutta (testiputki,DO-tabletti, väriasteikko)
  • fosfori- ja typpipitoisuutta vedessä

Vesirepun käyttö opetuksessa

Vesireppua on tarkoitus käyttää lähiympäristön tutkimiseen osana Ihan Pihalla tyyppisessä koulun/ryhmän luontokasvatus-hankkeessa tuotettavia oppimiskokonaisuuksia. Kouluissa voi oppilaiden kanssa koota ”Oman lähiveden tarinan”, joka alkaa oppilaiden ennakkokäsitysten kartoittamisella esimerkiksi ajatuskartan avulla. Seuraavaksi tutustutaan yhdessä tutkimusvälineisiin ja matkataan näytteenottoon lähivesistön rantaan Vesirepun ohjeita ja välineitä hyödyntäen. Maastossa otetaan kuvia ja luokassa havainnot voidaan kirjata yhdessä ylös vaikkapa Järvi&MeriWiki-palveluun. Vaikka Vesireppu on kehitetty ensisijaisesti kouluille, se soveltuu mainiosti myös kaikille veden tilan seurannasta kiinnostuneille kansalaisille. Vesireppua voi
käyttää vaikkapa oman mökkirannan veden tutkimiseen!


Mistä oma Vesireppu?

Vesirepun on kehittänyt Suomen ympäristökeskus SYKE ja sen arvo on noin 150 €. Jos Vesirepun
käyttö kiinnostaa, sen voi tilata Suomen Rotareilta
. Laukun ohjeet ja videot ovat saatavissa myös suomen- ja ruotsinkielisinä, netistä ladattuna. Water Kit täydennyspaketin hinta on noin 45 €.

Tilausosiossa saat lisätietoja ja pääset tilaamaan:

1. Koko Vesirepun sisältöineen ml. kenttäohjeet, kemikaalit,Repun putket, tabletit, lämpömittari ja näkyvyyslevy.

2. Kemikaalien täydennyspaketti. Tämä sisältää samat kemikaalit kuin koko reppukin, mutta ei muita käyttötarvikkeita. Voidaan käyttää samoilla ohjeilla.


Miten paikallinen Rotary-Klubi voi auttaa ?

Klubi voi yhdessä joko lahjoittaa tai hankkia sponsorin repuille ja tuoda Vesirepun esim.
paikallisen ala-asteen tai jopa Partiolaisten käyttöön. Reppuja on saatavana Rotarien tätä varten tehdystä netti-tilausjärjestelmästä. Myös Water-Kit täydennyspaketteja on saatavilla.

Reppuun on tuotu keväällä 2023 lisäosia:

ÖTÖKKÄmoduuli

KALAmoduuli

PÖLYTTÄJÄmoduuli

Nämä laajentava ympäristötietoisuutta myös lähiympäristöön.

Repun käyttöön liittyvää materiaalia ( luovutuksia, käyttäjiä jne ) löytyy myös rotarypiiri 1410:n ja 1420 kotisivuilta ja klubien omilta kotisivuilta esim hakusanoilla "Rotary" ja "Vesireppu".


Lisätietoja

1410 Piiri : Matti Hakoila matti.hakoila@diversey.com

1420 Piiri: Hannele Kauranne hannele.kauranne@gmail.com